Sunčano s temperatorom do 39 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 17 stepeni, Grude, Ivan-sedlo 18, Bugojno, Drvar 19, Bihać, Jajce 20, Sanski Most, Sarajevo 21, Livno, Zenica 22, Široki Brijeg, Stolac 23, Tuzla 24, Mostar 25, Gradačac 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab na sjeveru i istoku naše zemlje sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 33 do 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne.

Mada će stabilnije vrijeme ugodno djelovati na većinu populacije, vrućina i natprosječne temperature vazduha, uz još uvijek dosta visoke vrijednosti vlage, remetiće opštu sliku.

Preporučljivo je maksimalno reducirati boravak na otvorenom i izlaganje jačim naporima.

Planirane aktivnosti trebalo bi provoditi u jutarnjim satima, poželjno je ne pretjerivati sa oblačenjem i konzumirati dovoljno tečnosti.

U noćnim satima mogući su problemi sa snom, usljed nedostatka svježine.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta

Zbog održavanja manifestacije „Sveti Ivo“, danas (od 10 do 22 sata) i sutra 24.06. (od 06 do 16 sati) zabranjuje se saobraćaj teretnih vozila na putu Jajce-Banja Luka. Za vrijeme obustava saobraćaj će se preusmjeriti preko Mrkonjić Grada ili putem Turbe-Banja Luka. Također, danas i sutra zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

Danas do 17 sati, zbog sanacije kolovoza na snazi je obustavljanje saobraćaja na dionici Cazin-Ostrožac. Za vrijeme obustavljanja, saobraća se alternativnim pravcima.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a u noćnim satima na snazi je potpuna obustava saobraćaja (od 23 sata do 04,30 sati).

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Doboj-Rudanka, Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica) i Banovići-Živinice.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)