Delegacija Grada Mostara i HNK-a u radnoj posjeti Republici Turskoj

Delegacija Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, predvođena gradonačelnikom Marijom Kordićem, predsjednikom Vlade Nevenkom Hercegom, kantonalnim ministrom prosvjete, nauke, kulture i sporta Rašidom Hadžovićem, predsjednikom Gradskoga vijeća Mostara Salemom Marićem i poslanikom u Parlamentarnoj skupštini BiH Edinom Mušićem, boravila je u četvorodnevnoj radnoj posjeti Republici Turskoj.

U Predsjedništvu Turske primio ih je sekretar Predsjedništva Mertin Kirath, izrazivši tom prilikom dobrodošlicu, ali i pohvalivši proaktivan pristup i saradnju u izgradnji i razvoju međusobnih odnosa. Takođe, organizovan je i službeni susret u turskom parlamentu.

Delegacija Mostara i HNK-a sastala se i s lokalnim čelnicima u Istanbulu i Ankari. Tokom razgovora i razmjene iskustava, zaključeno je kako postoje temelji i kapaciteti za razvijanje saradnje u segmentima privrede i tehnologije, kao i u području vaudšnog saobraćaja i turizma. Naglašena je izuzetna geografska pozicija i saobraćajni potencijal Hercegovačko neretvanskog kantona.

Gradonačelnik Kordić poseban je naglasak stavio na razmjenu iskustava po pitanju komunalnih tema i infrastrukturnih rješenja, naglasivši potencijal Aerodroma Mostar koji treba razvijati.

Predsjednik Vlade HNK-a poslao je poruku o potrebi stalnoga dijaloga i koordiniranoga rada u interesu stanovnika cijelog kantona, pozvavši Tursku na snažnije investiranje u projekte od zajedničkog interesa, posebno na polju razvoja turističke ponude i saobraćajne infrastrukture.

Delegacija se susrela i sa generalnim direktorom Agencije za informisanje i komunikaciju Republike Turske Ebubekir Sahin s naglaskom na važnost medija u komunikaciji s građanima, kao i promociji kulture i turističkih potencijala. Domaćini su prezentirali rad i kapacitete velikih medijskih kuća, prije svega Haber Globala.

Kordić i Herceg izrazili su zadovoljstvo stečenim iskustvima i uspostavljenim vezama tokom radne posjete, posebno produktivnim sastancima, koji će u budućnosti rezultirati aktivnom saradnjom u promociji privrednih, informacijskih, turističkih i saobraćaja kapaciteta Grada i Kantona, saopšteno je iz GU Mostar.

(NovaSloboda.ba)