Novi Južni Wales suočen s “najstrašnijim periodom” u pandemiji

Najmnogoljudnija australijska država Novi Južni Wales izvijestila je o dvocifrenom porastu novih lokalno stečenih slučajeva COVID-19 treći dan zaredom, dok se vlasti bore da zaustave izbijanje Delta verzije koronavirusa.

“Od kako je pandemija započela, ovo je možda najstrašniji period koji prolazi Novi Južni Wales”, rekla je državna premijerka Gladys Berejiklian novinarima u Sydneyu, prenosi Reuters.

Novi Južni Wales je uveo stroga ograničenja u najvećem australijskom gradu, u kome živi petina od 25 miliona stanovnika zemlje, a zdravstveni službenici kažu da se prenos mogao dogoditi čak i kroz minimalan kontakt sa zaraženim osobama.

Dužnosnici su se do sada opirali pozivima na čvrsto zaključavanje, premda Australija bilježi uspješno suzbijanje prošlih epidemija putem hitnih blokada, oštrih pravila fizičkog distanciranja i brzog identifikovanja kontakata zaraze.

Australija je izvijestila o nešto manje od 30.400 slučajeva i 910 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Vlasti su nametnule obavezne maske u svim zatvorenim lokacijama u Sydneyu, uključujući urede, ograničile stanovnike u sedam područja Sydneya da napuštaju grad, a kućna okupljanja ograničena su na pet osoba kako bi se zaustavilo izbijanje zaraze.

Novi Južni Wales je izolovan od ostatka Australije nakon što su neke države, poput Zapadne Australije, zatvorile svoje granice, dok su druge uvele stroga granična pravila.

U četvrtak je prijavljeno jedanaest novih lokalnih slučajeva, čime su ukupne infekcije u posljednjem talasu prešle više od 40.

(Fena)