Počeli 12. Dani BHAAAS: Mostar postaje regionalni centar nauke

U Mostaru je počela najveća naučna konferencija u BiH i regionu „12. Dani BHAAAS”, koja će trajati do 27. juna. Kroz 26 simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih nauka, svoje radove će predstaviti preko 300 eminentnih naučnika, doktora i profesora iz 20 zemalja.

Stručni simpoziji, okrugli stolovi, paneli, radionice i specijalni programi održavaće se u Gimnaziji Mostar i Centru za kulturu u Mostaru.

Svečano otvaranje će se održati u petak, 25. juna u 19,30 sati, u Narodnom pozorištu, na kome će prisustvovati mnoge ugledne zvanice, među kojima i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Ove godine, posebna pažnja je posvećena studentima za koje će biti organizovani specijalizovani simpozij i radionice. Tako će studenti postdiplomskih istraživanja iz biologije i hemije, sa pet univerziteta u Bosni i Hercegovini, imati priliku prezentirati svoje postdiplomske radove, a najbolje tri prezentacije će biti nagrađene. BHAAAS je uz podršku svojih partnera osigurao prevoz i smještaj svim studentima koji će na radionicama moći naučiti nešto više o temama poput  „Naučnici kao preduzetnici” i  “Etika u tehnologiji i medicini u vrijeme COVID-a”.

Medicinski simpoziji i ove godine su privukli veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz ove oblasti. Tako će se održati 12 simpozija iz medicinskih nauka, n a kojima će biti prezentirana najnovija istraživanja i stručni radovi vezano za COVID-19, genetiku, hirurgiju, urgentnu medicinu, ginekologiju, intenzivnu njegu, onkologiju, neurohirurgiju, ortopediju… Biće objavljeno oko sto medicinskih apstrakta koji će biti objavljeni u “Acta Medica Saliniana”. Realizovaće se i prvi Internacionalni oftalmološki simpozijum sa učešćem od oko sto oftalmologa iz BiH, regiona i svijeta.

U subotu i nedelju održaće se multidisciplinarni simpoziji pod nazivom “COVID-19 Research Across Disciplines”. U toku ovog dvodnevnog simpozija, prezentiraće se 17 originalnih istraživačkih projekata vezanih za COVID-19 i obuhvatajući razne discipline, kao što su genetika, medicina, tehnologija, javno zdravstvo, obrazovanje, mediji i druge.

Pažnju stručne javnosti privukli su simpoziji iz tehničkih i prirodnih nauka, a ovoga puta biće prezentirano 63 rada u 10 sesija sa najnovijim istraživanjima i dostignućima u različitim oblastima tehničkih nauka, kao i održivom urbanom razvoju. Ovom prilikom biće prezentirano 90 originalnih naučnih radova, koje će objaviti ugledni njemački časopis “Springer”.

Veliki broj simpozija ima i plenarna predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti društvenih nauka, pametni gradovi, studentski simpozij…

Na 12. Danima BHAAAS u BiH biće promovisana Monografija o djelatnosti BHAAAS-a od 2007. godine do danas na preko 400 stranica.

 „Dani BHAAAS u BiH“ održavaju se svake godine, a organizator je jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske bh. dijaspore Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS). 

Kompletan program 12. Dana BHAAAS u BiH možete pogledati na linku:https://bhaaas.org/program-12-dani-bhaaas-u-bih-mostar-2021/

Pokrovitelj “12 Dana BHAAAS u BiH”: Ministrastvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine

Sponzori: USAID, IOM, UNDP, Švicarska ambasada u BiH, CIGRE, BH Telecom, Key Consulting, Dietpharm, Pharmas, Bayer, Elpharme, MES, Inspire HL, Unimed Pharma, Hylo Eye Care, Ursapharm, FMON, Oculus, ZGI, Urban BiH, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).

Organizacioni partneri: Univerzitet u Sarajevu, Gimnazija Mostar, Centar za kulturu Mostar, Advanced Technology and Systems, Republic.

(NovaSloboda.ba)