Veliki broj hodočasnika u Međugorju na 40. godišnjici Gospinog ukazanja

Hiljade hodočasnika iz Bosne i Hercegovini i cijeloga svijeta stiglo je u petak u Međugorje na obilježavanje 40. godišnjice Gospinog ukazanja.

Najviše je domaćih vjernika, a tu su i pojedinci kao i organizovane grupe iz Poljske, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Slovenije, Španije, Francuske, Irske, SAD, Meksika, Brazila, Kine…

Prema najavljenom programu, centralna svečana sveta misa održaće se u 19 sati, a predvodiće je provincijal fra Miljenko Šteko.

Ove se godine prvi put održava procesija s Brada ukazanja, mjesta gdje se Gospa prvi put ukazala – do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Procesija će s Podbrda krenuti u 16,30 sati, kako bi sudionici došli do župne crkve prije početka večernjeg molitvenog programa, odnosno molitve krunice u 18 sati.

Uoči same godišnjice, na praznik Rođenja svetog Ivana Krstitelja, održana je tradicionalna međunarodna “Šetnja mira”, koja je započela u 6 sati ispred samostana Svetog Ante na Humcu, s blagoslovom humačkog gvardijana fra Darija Dodiga, pa sve do župne crkve Svetog Jakova u Međugorju.

Fenomen Međugorja, koje je danas jedno od najpoznatijih marjanskih svetišta u svijetu, započeo je prije tačno 40 godina, iako Katolička Crkva o tome nikada nije zauzela službeni stav.

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henryka Hosera prije tri godine trajnim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme i ‘ad nutum Sanctae Sedis’ (na raspolaganju Svetoj Stolici), a takođe je dopustio službena hodočašća u Međugorje ako ih organizuje Crkva, župe, biskupije i redovničke zajednice.

Prema tvrdnjama tada šestoro djece – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, Gospa se prvi put ukazala 24. juna 1981. godine.

Nekima od njih ukazanja traju do danas, a međugorsku Gospu katolici nazivaju Kraljicom mira.

(Fena)