Sunčano i toplo

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Grude, Ivan-sedlo 16, Bugojno 18, Bihać, Sanski Most, Sarajevo 19, Zenica 20, Tuzla 21, Široki Brijeg 22, Gradačac 23, Mostar 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 29 do 34, na jugu do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Jutarnji sati će biti malo svježiji, potom uz nagli porast temperatura vazduha, vrlo brzo vruće i sparno.

Neophodno je maksimalno prilagoditi aktivnosti i boravak na otvorenom tokom ugodnijih dijelova dana, te provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti, dekoncentracije.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Nedostatak svježine u noći mogao bi, takođe, uzrokovati probleme sa snom.

—–

BIHAMK

Tokom vožnje pravite češće pauze

Zbog održavanja manifestacije „511 Dani Ajvatovice“, danas od 16 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u Donjem Vakufu. Takođe, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

Kroz tunel Crnaja (na putu Konjic-Jablanica) u funkciji su obe trake. Kako smo obavješteni, do 01.07. ostaju obustavljanja saobraćaja u noćnim satima (23-04,30 sati), sa mogućnosti povremenog propuštanja vozila, ukoliko se formiraju duže kolone. Od 1. jula, u noćnim satima, vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Bosanska Gradiška, Gradina, Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)