Lejla Tanović pobijedila na UCI C1 trci u Češkoj

Četvorostruka balkanska prvakinja i najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović osvojila je UCI C1 trku u Češkoj.

Na stazi dugoj 85 kilometara sa 2.500 metara visinskog uspona, Tanović je odnijela pobjedu sa prednošću većom od 11 minuta ispred drugoplasirane Nikol Flašarove  iz Češke, dok je podij za treće mjesto upotpunila Janela Uibokand  iz Estonije.

Tanović se trenutno nalazi u sjajnoj formi, tako da je dan nakon trke u Češkoj nastupila na trci Premijer lige BiH, na kojoj je, takođe, osvojila prvo mjesto. Bh. takmičarka trenutno zauzima 23. mjesto na svjetskoj ranking listi, a nakon upisa bodova iz Češke očekuje je dodatni napredak.

“Uslovi u Češkoj bili su izuzetno zahtjevni, staza je bilo blatnjava sa tehničkim usponima i spustevima. Međutim, osjećala sam se veoma dobro, tako da na početku trke nisam odmjeravala snage sa suparnicama, nego sam od starta nametnula svoj tempo i preuzela vodstvo. Na trci Premijer lige BiH, upisala sam drugu pobjedu u dva dana i trenutno osjećam mali umor izazvan gustim rasporedom takmičenja sa puno putovanja”, rekla je Lejla Tanović.

Naredno takmičenje, na kojoj je planiran nastup bh. reprezentativke, je UCI HC kategorija u Italiji, a riječ je o jednoj od najtežih trka u Evropi.

“Lejla trenutno zauzima 23. mjesto na svjetskoj ranking listi, a veoma brzo očekujemo povratak u top 10 na svijetu. Nažalost, zbog alergije smo propustili nekoliko trka na početku sezone, međutim uspjeli smo trening i formu održati na izuzetno visokom nivou. Osim na trci Evropskog prvenstva, to je pokazala i sjajnom vožnjom u Češkoj. Nakon kratkog predaha, očekuju nas posebne pripreme za jednu od najtežih trka u Lejlinoj karijeri, a to je nastup na Sudtirol Dolomiti trci najjače UCI HC kategorije. Staza je u duga 123 kilometra sa 3.400 metara visinskog uspona”,rekao je njen trener Amar Njemčević.

Nakon trke u Italiji, bh. takmičarku očekuje nastup na Balkanskom prvenstvu, na kome je jedna od glavnih favoritkinja da odbrani balkansku titulu.

Tanović je do sada četiri puta zaredom osvajala balkansko prvenstvo, a sigurno da će poseban motiv osvajanje svoje pete uzastopne titule biti pred domaćom publikom. Ovogodišnje izdanje balkanskog prvenstva se održava u Bihaću u organizaciji Biciklističkog saveza BiH i Biciklističkog kluba “Daj krug”.

(Fena)