Na ekshumaciji u okolini Hadžića pronađeni posmrtni ostaci tijela žrtve iz proteklog rata

Po nalogu Tužilaštva BiH, na lokalitetu Drozgometva, u opštini Hadžići, završen je proces ekshumacije, prilikom koga su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ekshumacija je provedena nakon što su u naseljenom mjestu, prilikom prokopavanja lokalnog puta, primijećeni pronađeni posmrtni ostaci, nakon čega je lokacija osigurana do početka ekshumacije.

Pronađeni posmrtni ostaci biće prebačeni u Gradsko groblje „Miljevići“ u Istočnom Sarajevu, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Aktivnosti na terenu je nadgledao i vršio koordinaciju istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Zavoda za sudsku medicinu RS, Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP, vještak sudsko-medicinske struke, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)