Kordić: Bezbjedonosna situacija u Mostaru nešto teža nego ranije

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeće Mostara razmatrana je informacija o stanju bezbjednosti u Mostaru, te se doneseni određeni zaključci, koji će biti upućeni prema kantonalnom MUP-u u cilju poboljšanja bezbjedonosne situacije.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, komentarišući izvještaj o stanju bezbjednosti, prema kome je razbojništvo povećano za 80 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, a broj prijava za narušavanje javnog reda i mira povećan je za više od 300 posto, kazao je kako je bezbjedonosna situacija nešto teža nego što je bila ranije.

“Vi znate da je to u domenu MUP-a i da nije u Gradu, ali ono što je dobro je što smo mi počeli s inicijativama prema Ministarstvu da eventualno damo svoj doprinos za poboljšanje bezbjedonosne situacije i u tom kontekstu ćemo i dalje nastaviti”, poručio je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić dodao je kako su gradski vijećnici svjesni problema u kantonalnom MUP-a, ali da to ne može biti izgovor za porast kriminaliteta.

“Znamo za probleme koje imaju u MUP-u, od nedostatka komesara, manjka policijskih službenika i same administracije u MUP-u. Upoznati smo sa svim, ali ne možemo biti zadovoljni bezbjedonosnom situacijom u Mostaru i tako smo i rekli. Izvještaj je urađen za četiri mjeseca 2021. i ne znam kakvi će biti pokazatelji kada se uzme period od godine dana”, kazao je Marić.

Dodao je kako mora postojati bolja saradnja između jedinica lokalne samouprave i MUP-a, te su u tom smjeru usvojeni određeni zaključci, koji će biti upućeni prema MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Vijećnik SDP-a BiH Arman Zalihić kazao je kako je evidentan porast kriminala u Mostaru.

“Svi vidimo kakvo je stanje na terenu. Juče i prekjuče gorjelo je privatno auto, imamo stalno neke izgrede, uništavanje privatne imovine… Porast kriminala jasan je svakom građaninu Mostara i žalosno je što niko nije iz Policijske uprave došao da obrazloži ovaj izvještaj”, istakao je Zalihić.

Agresivno protiv nelegalne gradnje

Na sjednici se raspravljalo i o legalizaciji objekata, odnosno o Odluci o postupku i uslovima za utvrđivanje statusa građevine iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave izgrađenih bez pravosnažnog odobrenja za gradnju.

Gradonačelnik Kordić je rekao kako to ne znači da će se sva nelegalna gradnja u Mostaru legalizovati.

“Radi se o odluci koja će definisati i dati mogućnost da ljudi dobiju papire za objekte koje su gradili. Ne smije se dobiti utisak da će ovo Gradsko vijeće i gradonačelnik legalizovati svu ilegalnu izgradnju u Mostaru. Vrlo jasno smo iskomunicirali kako nema mjesta ilegalnoj gradnji, bićemo agresivni u zaustavljanju ilegalne gradnje”, poručio je gradonačelnik.

U opozicionom SDP-u BiH nisu bili zadovoljni spomenutom odlukom, ocijenivši je poražavajućom.

“U predizbornoj kampanji svi smo govorili o legalizaciji, govorili smo da se mora podvući crta, a onda smo dobili ovakvu odluku. Amandmani koji su došli od Odbora za urbanizam tretiraju promjenu gotovo svakog člana te odluke, tako da vijećnici nisu mogli dobiti sliku kako ta odluka u konačnici izgleda, jer imamo hrpu amandmana”, rekao je Zalihić.

Tokom sjednice, raspravljalo se o buci u ugostiteljskim objektima i o tome šta se može učiniti po pitanju buke. Mostarski gradonačelnik kazao kako su se MUP-u obratili sa zaključcima i da se nada da će “policija imati sluha da posluša zahtjeve”.

(Fena