“Moja muka” posljednjeg dana 35. Dana teatra mladih

Posljednji dan 35. Dana teatra mladih, večeras,  u 20 sati, na Memorijalnj sceni 2532, na repertoaru je playback predstava “Moja muka”.

Predstava se igra deseti put i u direktnoj je interakciji sa publikom. Ovo je predstava u kojoj je publika scenarista.

Playback teatar je zanimljiva forma i tehnika, u Bosni i Hercegovini, nedovoljno korištena, a kroz teatarsku igru i u teatarskoj fikciji gledaoci se suočavaju sa vlastitim problemima, mukama, traumama i slično, što redovno vodi ka katarzi.

Postoje mnoge vrste alternativnog teatra….Playback je teatar poput foruma u zajednici, mjesto za “monolog”, za istraživanje odnosa između osobnog i političkog, između individualnog i kolektivnog. To je prilika da čujemo i da nas čuju, da prepoznamo međusobne sličnosti i razlike, i da vidimo svoj život na sceni.

2Umjetnički zajednički tkamo izrečenu riječ, ples, muziku,  pripovijedanje i fizički teatar u improviziranoj formi koja  može biti ozbiljna, dirljiva, a često i vesela. Sadržaj dolazi od publike, u trenutku, kroz stvarna životna iskustva ljudi, priče i snove”, stoji u najavi za predstavu.

Playback teatar je 1975. godine osnovao Jonathan Fox – glumac, učitelj i psihodramatičar. Ova slobodna forma teatra sada postoj u preko 50 zemalja.

(NovaSloboda.ba)