Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom

Zahvaljujući podršci Evropske unije, Caritas BiHv zajedno s partnerimav provodi projekat „EMPOWER“, koji ima za cilj podržati socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

Organizacije civilnog društva iz Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva, koje rade na socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom će tokom projekta dobiti podršku koja uključuje treninge i studijske posjete, te će se formirati lokalne i nacionalne radne grupe, kako bi se unaprijedio dijalog organizacija civilnog društva i državnih institucija. Dodatno, s ciljem podrške osobama s invaliditetom kao krajnjim korisnicima, kroz projekat će se osigurati program dodjele bespovratnih sredstava za inicijative osmišljene na području socijalnog poduzetništva i / ili socijalnih inovacija i usluga u zajednici.

Četvrta Info sesija projekta, nakon Tuzle, Travnika i Sarajeva, održana je danas u Mostaru uz prisustvo predstavnika državnih institucija, nevladinih organizacija, udruženja osoba s invaliditetom i predstavnika partnerskih organizacija.

Prisutnim je projekat „EMPOWER“ i njegove ciljeve predstavila Ivona Vidačković, voditeljica projekta. Projektne aktivnosti te mogućnosti koje projekt nudi organizacijama civilnog društva koje rade s osobama s invaliditetom prezentirala je Izabela Alikadić, partner projekta iz organizacije ProReha iz Sarajeva i Matea Kegelj, partner projekta iz organizacije Vedri osmijeh iz Mostara. Na kraju susreta, učesnici Info sesije su imali priliku podijeliti iskustva i dati prijedloge koji bi mogli doprinijeti realizaciji projekta.

„Predstavljanje projekta je bilo jako korisno, sadržaj projekta je obećavajući, nevladinim organizacijama osoba s invaliditetom puno znače ovakve aktivnosti i spremni smo na saradnju“, rekla je Jasminka Rebac, predsjednica Udruženja Ružičnjak iz Mostara.

Nakon Tuzle, Travnika, Sarajeva i Mostara, Info sesije će biti održane u još tri grada: Trebinju, Banja Luci i Bihaću.

Projekat „EMPOWER“ sprovodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima: Udruženjem roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udrugom ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske. Ukupna vrijednost projekta je oko 421.560 eura, od čega je Evropska unija osigurala 378.000 eura bespovratnih sredstava. Projekat će trajati 36 mjeseci, do 31.1.2024. godine, a sprovodiće se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva.

(NovaSloboda.ba)