Reisu-l-ulema Kavazović otvorio vakufski kompleks Podveležje

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović otvorio je u četvrtak novoizgrađeni vakufski kompleks Podveležje vrijedan 4.5 miliona maraka, koji se prostire na više od 2.000 kvadratnih metara, a u kome su smješteni hotel, restoran, centar za stare, džamija i biblioteka.

Reisu-l-ulema Kavazović naglasio je kako je ovo za Islamsku zajednicu sam po sebi neobičan projekat i da do sada nisu imali projekte ovakve vrste, ali da se nada kako će ovaj, kao i njihovi drugi projekti, biti od koristi široj društvenoj zajednici.

“Ovim projektom, Centrom za zdravo starenje kako su ga nazvali, Islamska zajednica otvara još jedan prostor svog rada i nadamo se da će ovaj centar, kao i drugi naši projekti unutar Islamske zajednice, biti od koristi široj društvenoj zajednici i svima onima koji budu tražili da nađu svoje mjesto u ovom centru”, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Izrazio je nadu da će menadžment ostvariti postavljene ciljeve i da će ovaj centar uspjeti odgovoriti svojoj namjeni.

“Želim iskazati svoje veliko zadovoljstvo u nadi da će i menadžment ovog centra uspjeti realizovati zadate ciljeve koje je ispred sebe postavio i da će ovaj centar odgovoriti svojoj svrsi, namjeni i ciljevima zbog kojih je ovde i postavljen”, poručio je u svom obraćanju reisu-l-ulema Kavazović.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-a Mostar Džafer Alić istako je kako nije specifično za Islamsku zajednicu da se bavi ovakvim projektima, ali da oni kroz svoj svakodnevni misijski rad pokušavaju da nađu kategorije kojima treba institucionalna pomoć i da je u tom smislu i razvijena ova ideja.

“Jako mnogo je prostora u ovom segmentu treće životne dobi, ljudi koji trebaju ovakav vid usluge i u tom smislu smo i usmjerili naše aktivnosti i hvala Bogu danas zvanično otvaramo ovaj kompleks. Uz njega. i uz taj dio centra za stare. otvaramo i jedan dio turističkog djelovanja, odnosno turističkog kapaciteta, a to je jedan vid hotel resorta, koji će svakako na ovoj vazdušnoj banji od 750 metara nadmorske visine poslužiti ljudima da dođu, da okuse duhovni smiraj i uživaju u jednom prekrasnom krajoliku Hercegovine podno planine Velež”, poručio je Alić.

Hotel raspolaže s devet superior soba, četiri superior apartmana i dva delux apartmana, restoranom kapaciteta 80 unutrašnjih i 40 vanjskih mjesta, višenamjenskom konferencijskom dvoranom sa 80 stepeni pogledom na hercegovačku prirodu i spa centrom. Poseban naglasak usluga stavljen je na pripremu tradicionalne hrane. za koju namirnice proizvode lokalni proizvođači s Podveležja.

Kompleks je od Mostara udaljen 15 kilometara, a ovo je ujedno i prva ustanova ovakve namjene koja djeluje u okviru Islamske zajednice u BiH.

(Fena)