Enrique i Petković oprezni

Švicarska i Španija igrale su u epskim utakmicama osmine finala Eura 2020, a danas će se suočiti u četvrtfinalu.

Švicarska je u ponedeljak naveče šokirala Francusku, izbacivši Les Bleus boljim izvođenjem penala, što znači da se Španija – koja je pobijedila Hrvatsku sa 5:3 u produžecima – suočava s autsajderima, a ne sa svjetskim prvacima za plasman u polufinale protiv Belgije ili Italije.

Dvije strane imaju i noviju istoriju. Španija je ostvarila pobjedu od 1:0 u svom prvom susretu Lige nacija u Madridu u oktobru prošle godine, a zatim su odigrali 1:1 sljedećeg mjeseca u Baselu.

Španski selektor Luis Enrique insistira da u njegovom kampu nema samozadovoljstva pred utakmicu u Sankt Peterburgu, rekavši: “Stvarnost je da je Švicarska prošla i ništa drugo nije važno”.

“Dobra stvar za nas je što se obe ekipe jako dobro poznaju. Nedavno smo se takmičili u Ligi nacija. Biće vrlo teško igrati protiv te ekipe. Mislim da za gledaoce možda nemaju nekih velikih imena, ali oni su sjajna grupa igrača”, kazao je Luis Enrique.

Švicarci su izazvali šok na turniru, kada su pobijedili Francusku na penale u Bukureštu nakon što su se vratili poslije 1:3 za neriješeno 3:3 u regularnom toku.

“Učinili smo vrlo dobro da smo se plasirali u četvrtfinale, ali nismo zadovoljni i gladni smo još”, rekao je njihov selektor, Sarajlija Vladimir Petković.

“Znamo da igramo jednog od favorita turnira, ali nećemo stati nakon što smo eliminisali Francusku. Želimo ići korak dalje i mentalno ćemo biti spremni za još jedan veliki izazov”,  rekao je Petković, prenosi Sky Sport.

(Fena)