Na lokalitetu Kameničkog brda provodi se ekshumacija

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH nalazi se na lokalitetu Kameničkog brda u opštini Bratunac, gdje po nalogu postupajućeg tužioca, koordinira aktivnosti i realizaciju procesa ekshumacije, na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Na lokaciji se nalaze ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici, kao i policijski pripadnici PS Bratunac, koji osiguravaju lokaciju.

Na ovoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, te će procesom ekshumacije biti utvrđen broj posmrtnih ostataka koji se nalazi na navedenoj lokaciji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Posmrtni ostaci će, nakon ekshumacije, biti proslijeđeni u Tuzlu, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK analize.

Predstavnici Tužilaštva BiH, zajedno sa dužnosnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u procese traženja nestalih osoba, učestvuju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)