Na području Foče oduzete cigarete u vrijednosti 60.449 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Foče su privremeno oduzeli duhanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti 60.449 KM. Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima, saopšteno je iz UIO BiH.

U skladu sa instrukcijama i uputstvima Tužilastva BIH, a po Naredbi Suda BIH, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretres jednog stambenog objekta, kao i pratećih objekata. Tom je prilikom, pronađeno 8.775 paklica cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UIO, a iste su se nelegalno prodavale na području Foče. Vrijednost privremeno oduzete robe sa dažbinama iznosi 48.262 KM, a protiv osobe inicijala J. V. biće podnesen Izvještaj o postojanju osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

Takođe, od lica čiji su inicijali M. F. i Z. F. izvršeno je privremno oduzimanje 39,5 kg duhana i 995 paklica cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Protiv lica od kojih je roba privremeno oduzeta biće pokrenuti odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom. Ukupna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na 12.187 KM.

U narednom periodu, nastaviće se pojačane aktivnosti i rad na suzbijanju crnog tržišta akciznim proizvodima na području cijele BiH.

Prilikom izvođenja ove akcije, službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)