Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 5 stupnjeva, Bihać i Ivan-sedlo 13, Drvar, Sanski Most i Sokolac 14, Prijedor 15, Grude, Livno i Sarajevo 16, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 17, Bugojno i Zenica 18, Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Gradačac 19, Široki Brijeg 20, Trebinje 21, Mostar 24 stepena-

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi se očekuju u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne, kao i na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha 23 do 29, na jugu do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Usljed nižih temperatura i ugodnijih prijepodnevnih sati, većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja tokom sunčanih perioda.

U drugom dijelu dana, uz mjestimično izraženiji osjećaj sparine, ugođaj bi povremeno mogli pokvariti kratkotrajni pljuskovi.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

U cilju nesmetanog odvijanja Svjetskog kupa u kajaku i kanuu na divljim vodama, “Banja Luka-Vrbas 2021”, danas od 07 do 20 sati, na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka, na lokalitetu kanjona Tijesno, doći će do obustavljan ja saobraćaja, osim za vozila hitnih službi i autobusa. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj će se preusmjeriti na alternativni pravac Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Zbog izvođenja radova na sanaciji mosta, lijeva strana autoceste, dionice Podlugovi – Sarajevo sjever, saobraća se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) u vremenu od 05 do 20 sati u funkciji su obe trake, dok se u terminu od 20 sati do 05 sati saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo puteve: Srebrenik-Orašje,Tuzla-Kalesija,Drvar-Resanovci,Livno-Šuica,Tarčin-Konjic, Konjic-Jablanica, Buna-Tasovčići, Drivuša, Hutovo-Stolac, kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Do 03.07. do 19 sati obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Jezero-Šipovo. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj će se preusmjeriti na alternativni pravac Šipovo-Baraći-Mrkonjić Grad.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)