Epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra, vakcinisanjem protiv delta soja

epa08940362 Registered Nurse Connie Gannor prepares doses of a Covid-19 vaccine shot, manufactured by Moderna, at a vaccination center set up in the Rumney Marsh Academy gymnasium in Revere, Massachusetts, USA, 15 January 2021. First responders are part of Phase One of the roll-out of vaccinations in the Commonwealth of Massachusetts. EPA-EFE/CJ GUNTHER

Direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je u subotu da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra i da to treba “iskoristiti za vakcinisanje što prije, kako bi se spremno branili od delta soja korone, koji se ovde tek pojavio”.

“Vakcinisanje je najbolja odbrana protiv korone. Ovaj soj se puno efikasnije širi u odnosu na ostale, zato i postaje prevladavajući virus”, rekao je Ivanuša za Radio televiziju Srbije (RTS), komentarišući epidemiološku situaciju u Evropi i regiji.

On je napomenuo da se baš zbog te osobine delta soja postojeće mjere protiv koronavorusa moraju strogo primjenjivati, navodeći da su ih brojne države ublažavale.

“Ljudi su se opustili i u kombinaciji s virusom koji se brže širi dolazi do posljedica, odnosno pogoršanja”, ocijenio je Ivanuša, dodajući da se kod mladih taj virus jako brzo širi.

(Fena)