Požar u u rejonu Komadinovo vrelo gasi helikopter OS BiH

Požar na području Jablanice, u rejonu Komadinovo vrelo, koji je izbio u petak u 10,42 sati, gasi jutros i helikopter Oružanih snaga BiH te djeluje na zaostala čvorišta, saopšteno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na terenu su i vatrogasci, kojima u gašenju požara otežava vjetar.

”Imajući u vidu da je teren u rejonu Komadinovo vrelo strm i nepristupačan potrebno je uz pomoć helikoptera djelovati na zaostala čvorišta, kako ne bi došlo do pogoršanja situacije”, navodi se.

Na području Jablanicu su zabilježena još dva požara, u rejonu Podi i iznad Donje Jablanice, koja su trenutno pod kontrolom.

Inače, u protekla 24 sata na području Hercegovačko- neretvanskog kantona zabilježeno je 17 požara.

Na području Mostara, vatrogasci su imali sedam intervencija na gašenju požara. U dva navrata, gorjelo je nisko rastinje u Vrapčićima i na Buni. U Raštanima je gorjela trava i željeznički pragovi, a u ulici kralja Tomislava je gorio otpad.

U Gabela polju gorila je trava i trska, u Gabeli, na nasipu uz rijeku Neretvu, na Čučkovini i na mostu na ulazu u Čapljinu gorila je trava i nisko rastinje, dok je u gradu gorio klima uređaj na poslovnom prostoru.

U Džepima je gorila divlja deponija, dok je u ulici Zelenih beretki u Konjicu gorila šikara i trava.