U većem dijelu Bosne oblačno, u Hercegovini pretežno vedro

Jutros je u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Ivan-sedlo 13, Bugojno, Zenica 16, Sarajevo 17, Bihać, Grude, Sanski Most, Tuzla 18, Gradačac 19, Široki Brijeg 23, Mostar 25 stepeni.

Danas će u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne dio prijepodneva preovladavati pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti. U ostatku zemlje pretežno vedro.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha 22 do 28, na jugu do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika biće ljepša u odnosu na protekli period.

Sa više svježine, ugodnije će biti u prijepodnevnim satima, u drugom dijelu dana, usljed porasta temperatura, kod osjetljivih osoba su moguće umjerene tegobe, ponajviše u vidu iscrpljenosti, glavobolje i promjene raspoloženja.

Hronični bolesnici i meteoropati trebali bi djelimično redukovati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od sunca i UV zračenja

—–

BIHAMK

Praviti češće pauze tokom vožnje

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana u funkciji su obe trake. U vremenu od 20 sati do 05 sati, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Danas do 19 sati obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Jezero-Šipovo. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj je preusmjeren na alternativni pravac Šipovo-Baraći-Mrkonjić Grad.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze.

Pojačan promet vozila bilježi se na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima: Bosanski Brod, Bosanska Gradiška i  Velika Kladuša, kao i na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Doljani, Rača, Karakaj, Deluša i Zupci.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja, za sada, nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)