U Živinicama uhapšeni direktor rudnika Đurđevik i savjetnik gradonačelnika

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) juče su uhapsili dvije osobe na području Živinica zbog krivičnog djela korupcije.

Akcija je provedena po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a slobode su lišeni direktor Rudnika mrkog uglja Đurđevik Samir Suljić i savjetnik gradonačelnika Živinica Abdulah Zukić.

Oni su provedeni u regionalni ured SIPE u Tuzli, gdje su saslušani, a danas će biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu TK.

Prema navodima postupajućeg kantonalnog tužioca Ćazima Serhatlića, na teret im se stavlja udruživanje radi činjenja krivičnog djela i primanje dara.

“Ove osobe se terete da su u prethodnom periodu, unazad dva mjeseca, koristeći se ovlaštenjima koja imaju i svojim uticajnim pozicijama, od jedne zaštitarske agencije na području Živinica tražili da im se isplati mito za dug koji je stvoren od Rudnika uglja Đurđevik, a u vezi sa pružanjem zaštitarskih usluga ove agencije. Oni su od 300 hiljada KM, koliki je bio dug, tražili da im se isplati provizija ili mito od 15 posto vrijednosti, što je okvirno 45 hiljada maraka”, izjavio je Serhatlić.

U ovom slučaju, nadležan je Opštinski sud u Živinicama, kome će nakon predaje tih osoba Kantonalnom tužilaštvu biti upućen prijedlog za određivanje pritvora, potvrdio je tužilac Serhatlić.

(Fena)