Apel za pomoć: “Dnevni boravak u Suncu, je nama sve”

Udruženje Sunce prethodnih 23 godine, koliko egzistira, radi na poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom (OSI),  kroz socijalizaciju, dnevno zbrinjavanje, podršku stanovanju u lokalnoj zajednici, edukacije, osposobljavanje za rad i zapošljavanje, te podršku porodicama osoba sa invaliditetom, kako bi osobe sa invaliditetom mogle živjeti  dostojanstvenije, bez barijera i predrasuda, učestvujući u svim sferama života. 

Ima preko stotinu registrovanih korisnika, različitog stepena invaliditeta, uzrasta, spola i nacionalnosti, od kojih njih deset organizovano dolazi na dnevni boravak.

Dnevni boravak, kao i sve druge aktivnosti finansiraju se isključivo kroz projekte, uz podršku dobrih ljudi i malim dijelom od vlastitih prihoda (prodaja unikatnih radova ). Udruženje nikada nije postalo korisnikom budžetskih sredstava, iako je zasigurno renomirana organizacija, koja je učinila mnogo u oblasti poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, dakle, jedini izvor prihoda jesu donatorska sredstva!

Na žalost, „Dnevni boravak“, kao najznačajniji servis podrške osobama sa intelektualnim i kombinovanim teškoćama, starijim od 18 godina u Suncu, je obustavljen zbog nedostatka finansijskih sredstava, trenutno nema donatora, a nema ni sretnih lica koja se raduju dolasku u Sunce.

Svakodnevni dolazak u Sunce, druženje, edukacije, posjete, razmjena iskustava, savladavanje svakodnevih životnih vještina, podrška roditeljima,….. sve je to sada, vrlo upitno!!!

Za svakodnevne aktivnosti dnevnog zbrinjavanja deset korisnika (hrana, prevoz, edukacije, radionice i radni materijal, posjete, troškovi režija i osoblja), potrebno je mjesečno oko 2.500 KM.

Odlučni smo da Sunce opstane i vrati osmijeh na lica naših korisnika, zato se obraćamo dobrim ljudima, svima koji prepoznaju značaj podrške osobama sa intelektualnim i kombinovanim teškoćama, koje bi bez Sunca, ostale u svojim domovima, bez mogućnosti da uče, informišu se, druže, razvijaju svoje sposobnosti, savladavaju razne vještine, izrađuje unikatne proizvode…..da pokažu da su ravnopravni i jednako vrijedni baš kao i drugi članovi zajednice.

Vjerujemo, da će se dobri ljudi, kao i mnogo puta do sada, odazvati na naš apel, te u skladu sa vlastitim mogućnostima, finansijski podržati nastavak pružanja usluge dnevnog zbrinjavanja osobama sa intelektualnim i kombinovanim teškoćama u Suncu!

Želite li biti naša zraka sunca, možete  nam pomoći novčanom uplatom  na ove račune!

KM Žiro račun Raiffeisen Banka              1610200003350090

Devizni žiro račun Raiffeisen Bank         0620000975-1

SWIFT RZBABA2S                       

BA 3916112000004533

Direktorica

Erna Topuz