Čileanska Ustavna konvencija izabrala autohtonu ženu za predsjednicu

Članovi čileanske Ustavne konvencije izabrali su autohtonu ženu iz naroda Mapuche za svoju predsjednicu dok izrađuju novi ustav.

Elisa Loncon postigla je apsolutnu većinu u drugom krugu glasanja s 96 od 155 glasova na Ustavnoj konvenciji u nedjelju u Santiagu .

Ustavna konvencija zadužena je za izradu novog ustava, o kome će Čileanci glasati na referendumu. Ovo tijelo od 155 člana, izabrano u maju. Njegovi članovi su advokati, nastavnici, jedna domaćica, naučni i socijalni radnici, veterinari, pisci, novinari, glumci i ljekari. Najmlađi član ima 21 godinu, polovina su žene, dok je 17 mjesta rezervisano za predstavnike autohtonih naroda.

“Želim zahvaliti svima što su glasali za Mapuchea i ženu koja će promijeniti istoriju ove zemlje”, rekla je Loncon, naučnica, u svom prvom govoru nakon izbora.

Govorila je na mapudungun jeziku, kojim govori Mapuche narod i na španskom.

“Ova konvencija transformisće Čile u višenacionalni Čile, interkulturni Čile”, rekla je.

Jaime Bassa, nezavisni kandidat i pravnik, advokat koji je izabran za podpredsjednika, takođe predstavlja novu politiku zemlje.

Nezavisni kandidati i ljevičarske opozicione stranke dobro su prošli na izborima za Ustavnu konvenciju u maju, osvojivši oko 40 posto mjesta.

Konvencija mora predstaviti novi ustav u roku od godinu dana. U oktobru je Čile velikom većinom glasao za izradu novog ustava.

Trenutni tekst iz 1980. godine datira iz vremena vojne diktature generala Augusta Pinocheta 1973.-90. godine.

(Fena)