Oblačno s kišom i pljuskovima

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme s kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stupnjeva. Ivan-sedlo 14, Sarajevo 16, Bugojno, Grude i Livno 17, Bihać, Drvar i Zenica 18, Mostar, Sanski Most, Široki Brijeg i Tuzla 19, Gradačac 21 stepen.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima.Tokom poslijepodneva postepeni prestanak padavina, a prema kraju dana postepeno razvedravanje.

Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna  temperatura od 18 do 24, na jugu od 26 do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Promjena vremenskih prilika uzrokovaće nešto lošiju biometeorološku prognozu.

Moguće su tegobe poput reumatskih bolova, dekoncentracije, nervoze.

Pri tome će biti svježije usljed padavina, umanjiće se osjećaj sparine, stoga se i opšta slika neće suviše pogoršati.

Preporučljivo je suzdržati se od težih fizičkih napora u drugom dijelu dana.

Sa noćnim satima, biće ugodnije.

—–

BIHAMK

Oprez zbog klizavog kolovoza

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros je kišovito, pa vozače upozoravamo na mokar kolovoz, kao i smanjenu vidljivost, zbog magle i niske oblačnosti. Držite odstojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja.

Na magistralnom putu Konjic-Jablanica (kroz tunel Crnaja) tokom dana u funkciji su obje trake. Od 20 sati do 05 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)