Ubijen predsjednik Haitija

Nepoznati napadači ubili su haićanskog predsjednika Jovenela Moisea u njegovoj privatnoj rezidenciji tokom noći „u nečovječnom i barbarskom činu“ a njegova supruga je ranjena, saopštio je u srijedu prelazni premijer Claude Joseph.

Kazao je da su policija i vojska stavile sigurnosnu situaciju pod kontrolu, ali se puškaranje moglo čiti širom prijestonice nakon napada, koji se desio u rastućem talasu politički motivisanog nasilja u siromašnoj karipskoj zemlji.

Uz političke podjele u Haitiju, rastuću humanitarnu krizu i nestašice hrane, pojavila su se strahovanja od raširenih nemira. Dominikanska Republika objavila je da zatvara granicu koju dijeli s Haitijem na ostrvcu Hispaniola.

“Predsjednik je bio ranjen i podlegao je”, izjavio je Joseph u intervjuu za Radio Karibi.

Port-au-Prince se suočava s porastom nasilja, dok se bande sukobljavaju međusobno i s policijom oko kontrole nad ulicama.

Krvoproliće je podstaknuto sve težim siromaštvom i političkom nestabilnošću.

Moise se suočavao sa žestokim protestima od kako je preuzeo položaj predsjednika  2017. godine, dok ga je opozicija optuživala u ovoj godini da pokušava uvesti diktaturu premašivanjem svog mandata i da postaje autoritarniji, što je on negirao.

“Sve mjere su preduzete kako bi se garantovao kontinuitet države i zaštitila se nacija”, izjavio je Joseph.

Moise je vladao na osnovu dekreta duže od godine, nakon što Haiti nije bio u stanju da održi parlamentarne izbore i nastojao je provesti kontroverznu ustavnu reformu.

Američka ambasada navodi u saopštenju da će biti zatvorena u srijedu zbog „trenutne bezbjedonosne situacije“.

SAD su 30. juna osudile ono što su nazvale sistematskim kršenjem ljudskih prava, osnovnih sloboda i napade na novinare u Haitiju, tražeći od vlade da se suprotstavi širenju bandi i nasilja.

Predsjednik Dominikanske Republike Luis Abinader sazvao je vanredni sastanak vlade u srijedu rano ujutro kako bi raspravljala o situaciji, ali tek treba objaviti saopštenje, prenosi Reuters.

(Fena)