Crveni krst mostarskim bolnicama donirao opremu za davanje krvi

Crveni krst Grada Mostara uručio je dvjema mostarskim bolnicama opremu namijenjenu davaocima krvi, a riječ je o četiri kreveta i jednoj vagi miješalici za krv.

Primopredaja opreme, ukupne vrijednosti 18.720 maraka, upriličena je u četvrtak Transfuzijskom centru SKB Mostar i Službi za transfuziju krvi KB “Dr. Safet Mujić”.

“Ako uzmemo u obzir da je krv jedini lijek koji se ne može proizvesti na neki fizički način nego se samo dobiti putem davalaca, Crveni krst se odlučio donirati krevete i vagu miješalicu za krv našim transfuzijama koje rade ogroman, lavovski posao, na osiguravanju dovoljnih zaliha krvi za sve ljude koji su u stanju potrebe za tom vrstom lijeka”m izjavio je novinarima sekretar Crvenog krsta Alen Kajtaz.

Izrazio je nadu da će ova donacija pomoći transfuzijskim odjelima u radu s davaocima krvi, odnosno prikupljanju potrebnih doza za liječenje pacijenata, te da će Crveni krst i u budućnosti imati priliku pomoći rad mostarskih medicinskih ustanova.

Predstavnice mostarskih transfuzija zahvalile su Crvenom krstu na donaciji i ukazale na važnost uručene opreme.

“Riječ je o jako bitnoj donaciji, jer mi na transfuziji imamo stolice koje su nabavljene još 1980. godine”,kazala je pročelnica Transfuzijskog centra SKB Mostar Jadranka Knežević.

Dodala je kako je taj centar dobio tri stolice, a da mu je potrebno ukupno pet.

“Zahvaljujemo se Crvenom krstu i nadamo se da ćemo nastaviti ovim putem, te da će donacija ovog tipa biti što više, jer kada davaoci krvi dođe na transfuziju, doista bi mu se trebali osigurati adekvatni usloviza davanje krvi”, kazala je Knežević.

Na donaciji je zahvalila i Zerina Zagorčić, šefica Službe za transfuziju krvi KB “Dr. Safet Mujić”, kojoj je uručen jedan krevet i vaga miješalica.

“Ova će donacija dopuniti postojeću opremu koju imamo. Jako smo zahvalni na ovoj opremi, te se u ime Transfuzijskog centra i svih davalaca zahvaljujem Crvenom krstu, jer su nam zaista s ovom opremom puno učinili”, kazala je Zagorčić.

Primopredaja opreme upriličena je ispred mostarske Gradske vijećnice, uoči svečane sjednice Skupštine Crvenog krsta Grada Mostara.

(Fena)