„Krimolovci“ u junu: Zaprimljeno ukupno 455 prijava od kojih su 33 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu 2021. godine registrovali su 322 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 17  bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja, saopšteno je iz SIPA-e.

Pored toga, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su 133 prijave, od kojih je 16 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, krijumčarenjem, trgovinom ljudima i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 25 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.

U junu je primljeno15 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored toga, policijski službenici SIPA-e dali su 58 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.

M. N.

(NovaSloboda.ba)