SIPA otkrila i privremeno oduzela veću količinu cigareta

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas su na magistralnom putu M-17, na području opštine Jablanica, zaustavili i pretresli putnički automobil i lišili slobode osobu koja je upravljala navedenim vozilom, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 210a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda“, saopšteno je iz SIPA-e.

Tokom pretresa vozila, koji je izvršen po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli 3.500 kutija cigareta različitih proizvođača bez akciznih markica, koje su bile skrivene u posebno izrađenom spremniku. Osim toga, privremeno je oduzeto i putničko motorno vozilo, koje je bilo namjenski urađeno za krijumčarenje cigareta, i tri mobilna telefona.

U okviru aktivnosti, policijski službenici su na području Ljubinja pretresli stambene i pomoćne objekte koje koristi osumnjičena osoba. Lišena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i ispitana u svojstvu osumnjičene osobe.

O realizaciji navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e sačinit će odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu BiH i Tužilaštvu BiH.