Osigurati preduslove za pravilno upravljanje i redovno održavanje Prečistača za preradu otpadnih voda

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sa saradnicima i predstavnicima JP Vodovod Mostar posjetio je Prečistač preradu otpadnih voda. Tom prilikom održan je i radni sastanaka na kojem je bilo riječi o otklanjanju nedostataka na Prečistaču za preradu otpadnih voda.

Konstatovano je kako zbog nedovoljnog dotoka otpadne vode Prečistač za preradu otpadnih voda Mostar sada radi na 40 posto od projektirane vrijednosti, saopšteno je iz Gradske uprave Mostar.

Naglašeno je kako je potrebno ukloniti određene nedostatke na koje je ukazao nadzor, kako bi se dobilo pozitivno mišljenje komisije za tehnički prijem, te dobilo upotrebna dozvola za rad, a nakon čega bi postrojenje nesmetano  radilo i nastavilo s pročišćavanjem otpadne vode.

Potrebno je izvršiti i otplinjavanje objekta 10, koje je važno i s aspekta zaštite zdravlja radnika na postrojenju, te očuvanja opreme u samome objektu. Takođe, zaključeno je kako se treba pronaći trajno i odgovarajuće rješenje za  zbrinjavanje  mulja, koji nastaje kao nusprodukt u procesu pročišćavanja.

U konačnici nužno je osigurati i održiv model finansiranja postrojenja, jer je postrojenje dosta kompleksno i u njega je ugrađena kvalitetna oprema i kao takvo zahtijeva  pravilno održavanje i redovno servisiranje kako bi nesmetano radilo.

Konstatovano je kako se pravilnim upravljanjem i redovnim održavanjem postrojenja, troškovi  mogu svesti na minimum, te da kao takvi budu nemjerljivi u poređenju s pozitivnim učinkom koje postrojenje daje kao važna karika u izgradnji savremenog kanalizacionog sistema.

(NovaSloboda.ba)