Skoro 600 spašenih migranata iskrcano u Italiji

Na stotine migranata spašenih u centralnom Mediteranu iskrcano je u petak u južnom italijanskom gradu Augusta na Siciliji, nakon što su mornaričke vlasti sa sjedištem u Rimu pristale da ustupe luku njihovom brodu.

Brod Ocean Viking, kojim upravlja nevladina grupa SOS Mediterranee, prevozio je 572 osobe, među kojima i oko 180 maloljetnika, nakon što ih je preuzeo u raznim operacijama u malteškim i libijskim regijama potrage i spašavanja, saopštila je evropska nevladina organizacija.

Nakon što je zatražila od Evropske unije da nađe luku za migrante, grupa je saopštila da se situacija na palubi pogoršava uslijed napetosti i iscrpljenosti među spašenim ljudima.

“Ova vijest pružila nam je olakšanje i dala nam je nesputanu radost”, izjavila je Carlotta Sami, glasnogovornica agencije UN-a za izbjeglice, UNHCR, misleći na odobrenje ukrcavanja za Ocean Viking.

SOS Mediterranee saopštio je da će svi migranti biti testirani na COVID-19 nakon iskrcavanja s broda.

Odlasci brodova s migrantima iz sjeverne Afrike prema Evropi intenzivirali su se u ovoj godini nakon opadanja u prethodnim godinama, a brojni ljudi su poginuli u posljednjim sedmicama u brodolomima dok su pokušali da se domognu Italije.

Oko 22.900 migranata stiglo je u Italiju od početka godine – od kojih su mnogi bježali pred ratom i siromaštvom u Africi i na Bliskom istoku – u poređenju sa skoro 7.700 u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Reuters.

(Fena)