U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u većem dijelu Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini uglavnom pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Grude, Ivan-sedlo 17, Sokolac 18, Bugojno, Gradačac, Sarajevo, Zvornik 20, Sanski Most, Tuzla, Zenica 21, Bihać, Bijeljina, Doboj 22, Prijedor 23, Banja Luka, Široki Brijeg 24, Trebinje 25, Mostar 27 stepeni.

Danas će u Bosni i na sjeveru Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje naoblačenja u drugom dijelu poslijepodneva. U ostatku zemlje sunčano. U centralnim i istočnim područjima Bosne, na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine očekuju se pljuskovi i grmljavina. Lokalno na istoku Bosne je moguće jače grmljavinskom nevrijeme.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 28, na jugu od 30 do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljnije biometeorološke prilike, većina populacije će se osjećati bolje.

Blago osvježenje u vidu nižih temperatura i povremenih padavina, izraženije u unutrašnjosti zemlje, dan će činiti ugodnijim.

Poželjno je i dalje posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja, posebno tokom boravka u prirodi, laganije se obući, te ne pretjerivati sa aktivnostima u poslijepodnevnim satima.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija vozila na prelazima Hum, Deleuša i Zupci

Povodom 26. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava sutra do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na putevima: Sarajevo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kalesija-Caparde, Bratunac-Srebrenica, Drinjača-Konjević Polje-Milići i Srebrenica-Zeleni Jadar.

Kretanje teretnim vozilima nosivosti preko 3,5 tone zabranjeno je na istim pravcima u nedjelju 11.07., dok je na dionici Vlasenica-Konjević Polje-Bratunac zabrana na snazi danas, od 12 do 22 sata.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se, u vremenu od 20 do 05 sati, saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Radovi u tunelu Ivan (Tarčin-Konjic) privremeno su obustavljeni i nastavljaju se u ponedjeljak 12. jula..

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.

Zbog izrazito visokih dnevnih temperatura molimo vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Na put krećite odmorni, a tokom dužih putovanja pravite češće pauze.

Na graničnim prelazima Hum, Deleuša i Zupci pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su za sada kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)