Engleska se nada prvoj euro tituli, na putu im stoje sjajni Italijani

Večeras se igra finale Evropskog fudbalskog prvenstva, a hoće li po prvi put u istoriji Engleska osvojiti naslov kontinentalnog prvaka ili će to po drugi put poći za rukom Talijanima znaćemo nakon večerašnjeg okršaja na londonskom Wembleyju.

Engleska, zemlja u kojoj je izmišljen fudbal, samo je jednom u istoriji otišla do kraja nekog velikog turnira (bilo je to 1966. na Svjetskom prvenstvu), a zemlju je zahvatila euforija i svi vjeruju da će momčad Garetha Southgatea svjetskoj tituli pridružiti i onu evropsku.

Southgate je na konferenciji za novinare uoči finala rekao kako ne razmišlja o promjeni pristupa za okršaj s Italijom:

“Ne radi se nužno o tome da idete bolje. Ključno je postići svojž normalan nivo. Mnogo reprezentacija u finalima završi s lošim učinkom. Radi se o prenošenju onoga što radite na terenu za trening u utakmicu. Ova je utakmica sada drugačiji taktički izazov i za to se moramo pravilno pripremiti. Poštujemo protivnika, italijanski igrači su fantastični, imaju dobar taktički plan, imaju iskusnog trenera i u nevjerovatnoj su seriji. Ali, mi imamo svoje adute”, rekao je Southgate.

Engleski selektor priznao je da je razmišljao o naslovu prvaka, ali rekao je da je od vitalne važnosti da njegovi igrači planove proslave izbace iz uma.

“U pozadini svog uma uvijek morate imati malo vizije o tome kako biste voljeli vidjeti kraj i to odigrati. Ali, stvarnost je da se morate usredotočiti na procese i usredotočiti se na izvedbu i to je ono uvijek smo radili s ovom ekipom. Ako počnete razmišljati o kraju, vjerovatno idete u pogrešnom smjeru”, upozorio je Southgate.

Italijanski niz od 33 utakmice bez poraza

Uoči početka turnira, Italija nije svrstavana među najveće favorite za osvajanje EURA, ali se momčad Roberta Mancinija nametnula sjajnim igrama i od velikog slavlja dijeli ih još samo jedna pobjeda. Italija je u nizu od 33 utakmice bez poraza, a Mancini je kazao kako je to plod sistema i da ne planira taj sistem previše prilagođavati večerašnjem protivniku.

“Oduvijek smo igrali na ovaj način. Čak i protiv Španije željeli smo igrati tako, ali oni su dobro odradili posao, jer su nas oni ograničili, držali su loptu bolje od nas. Engleska je vrlo fizički sposobna momčad, koja igra po cijelom terenu. Iz te perspektive jači su od nas, ali vi igrate fudbal s loptom na terenu i nadamo se da ćemo tako odraditi bolji posao sutra naveče. Ponekad pobjeđuje manji i niži, nadamo se da će nam se i ovaj put to dogoditi”, poručio je Mancini.

Na finalu je dopušten ulaz za 65.000 gledalaca, a ovog puta bi značajniju podršku trebala imati i gostujuća reprezentacija.

Britanske su vlasti zadržale stroge epidemiološke mjere koje podrazumijevaju obavezan karantin za sve one koji ulaze u zemlju, ali su dopustile dolazak hiljadu Italijana koji iz Rima i Milana dolaze čarterom s negativnim PCR testovima i odlaze odmah nakon završetka utakmice.

Pored njih, Azzurre će bodriti još oko 6.500 Italijana s prebivalištem u Engleskoj i Irskoj.

Mogući sastavi:

Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson, Barella, Jorginho, Verratti, Chiesa, Immobile, Insigne.

Engleska: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Shaw, Rice, Phillips, Saka, Mount, Sterling, Kane.

(Fena)