Komemorativna sjednica u čast žrtvama genocida u Srebrenici

Brojni zvaničnici prisustvovali su danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari organizovanoj komemoraciji ubijenim u gnusnom genocidu počinjenom 1995. godine pod zastavom Ujedinjenih nacija.

Među njima bili su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, podpredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar bezbjednosti Selmo Cikotić, ministar odbrane Sifet Podžić i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Takođe, komemoraciji su prisustvovali i federalni ministri raseljenih osoba, izbjeglica i rada i socijalne politike te energetike i rudarstva Edin Ramić, Vesko Drljača i Nermin Džindić.

Na komemoraciju su bili i Čedomir Jovanović i Nenad Čanak iz Srbije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i podpredsjednik Skupštine Crne Gore Dritan Abazović, a poslanici crnogorskog parlamenta uručili su Memorijalnom centru Potočari primjerak u tom parlamentu usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenicu.

Komemorativnoj sjednici prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, poslanik u Skupštini i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, kao i brojni drugi predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vječnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a biće ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

(Fena)