Oblačno u Bosni, sunčano u Hercegovini

Jutros je u našoj zemlji uglavnom umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Ivan-sedlo, Sokolac, Srebrenica 17, Bugojno, Grude 18, Bihać, Prijedor, Sanski Most 19, Sarajevo 20, Banja Luka 21, Tuzla, Zenica 22, Bijeljina, Doboj 23, Široki Brijeg, Trebinje 24, Gradačac, Mostar 25 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno. Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine su mogući poslijepodnevni pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren u Hercgovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha 24 do 30, na jugu do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne u većem dijelu zemlje.

Uz temperature koje će blago opasti i biti pretežno u okviru uobičajenih za ljetni period, većina populacije trebala bi se osjećati malo ugodnije.

Hronični bolesnici i meteoropate neće imati jačih tegoba u prvom dijelu dana, u poslijepodnevnim satima poželjno je redukovati aktivnosti.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Prilikom boravka na otvorenom neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Pojačana je frekvencija putničkih vozila i autobusa prema Potočarima

Pojačana je frekvencija putničkih vozila i autobusa koji se iz pravca Sarajeva, Tuzle i Zvornika kreću prema Potočarima. Molimo sve vozače da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila.

Povodom 26. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identifikovanih žrtava večeras do ponoći zabranjeno je kretanje teretnim vozilima nosivosti preko 3,5 tone na putevima: Sarajevo-Kladanj-Luke, Tuzla-Kladanj-Luke i Tuzla-Kalesija-Caparde. Do 20 sati zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima preko 3,5 tone na putnim pravcima Karakaj-Vlasenica i Konjević Polje-Bratunac-Srebrenica. Također, večeras do ponoći zabrannjen je prevoz eksplozivnih materija na svim ovim pravcima.

U toku su radovi tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Radovi u tunelu Ivan (Tarčin-Konjic) privremeno su obustavljeni i nastavljaju se sutra (12.07).

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima Izačić i Deleuša pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, kraća, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)