Pfizer s američkim zvaničnicima pregovara o trećoj dozi vakcine

Kompanija Pfizer je saopštila kako se njenih predstavnici planiraju sastati s vodećim američkim naučnim zvaničnicima u ponedeljak kako bi razmatrali zahtjev farmaceutske firme za savezno odobrenje treće doze vakcine protiv COVID-19, dok je vodeći medicinski savjetnik predsjednika Joa Bidena, dr Anthony Fauci, priznao kako je “potpuno izgledno, možda i vjerovatno” da će dodatna doza biti potrebna.

Kompanija je saopštila kako je planirano održavanje sastanka s predstavnicima Administracije za hranu i lijekove (FDA) i ostalim zvaničnicima, nekoliko dana nakon što je Pfizer naveo da će dodatne doze vakcine biti potrebne u roku od 12 mjeseci.

Pfizerov naučnik dr. Mikael Dolsten izjavio je za Associated Press prošle sedmice da rani podaci iz studije o jačanju vakcine ukazuju da nivoi antitijela skaču za pet do deset puta nakon primanja treće doze, u poređenju s drugom dozom koju su primili nekoliko mjeseci ranije – dokazi za koje vjeruje da podržavaju potrebu jačanja vakcine.

Fauci u nedelju nije isključio mogućnost treće vakcine, ali je rekao da je sada prerano da se očekuje da  američka vladu sada preporuči treću dozu vakcine. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i FDA su u pravu kad smatraju treća doze vakcine još nije potrebna.

(Fena)