Sunčano uz malo oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Sokolac 16, Drvar, Grude i Ivan-sedlo 17, Bugojno 18, Livno i Sanski Most 19, Prijedor i Sarajevo 20, Banja Luka 21, Bihać, Tuzla, Zenica i Zvornik 22, Gradačac, Mostar i Trebinje 24 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjeren južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 29 do 35, na jugu do 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nakon toplije noći u kojoj će manjkati svježine, jutarnji sati će biti malo ugodniji, potom uz dodatni porast temperatura vazduha, vrlo brzo vruće i sparno.

Neophodno je prilagoditi aktivnosti i boravak na otvorenom tokom prijepodneva, te provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti, dekoncentracije.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta

U toku su radovi u tunelima Ivan i Crnaja (Tarčin-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici (na autoputu A-1), saobraća usporeno, jednom trakom.

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Srebrenik-Orašje (naselje Ćehaje), Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica).

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine promet vozila povremeno je pojačan, ali se trenutno ne čeka duže od 30 minuta. Duga je kolona na ulazu u Hrvatsku na graničnim prelazima Metković i Stara Gradiška (međuprostor Bosna i Hercegovina-Hrvatska).

Podsjećamo, granični prelazi Gabela-Gabela Polje I, Bosanska Dubica- Hrvatska Dubica, Vaganj-Bili Brig, Hadžin Potok-Bogovolja, Orahov Do-Slano i Duži–lmotica u naredna tri mjeseca su otvoreni kao međunarodni granični prelazi, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)