U novoj antikorupcijskoj akciji širom Hrvatske uhapšeno pet osoba

Uskok i policija potvrdili su da su zbog koruptivnih krivičnih djela na dubrovačko-neretvanskom, zagrebačkom i primorsko-goranskom području uhapsili pet osoba.

Policija je potvrdila da Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uskokom provodi kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno pet osoba, javlja Hina.

Uskok je izvijestio da se hapšenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u saradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta.

Navedene radnje provode se u odnosu na pet osoba, za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna krivična djela.

Uskok je najavio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost.

Među uhapšenim  je navodno bivši direktor zagrebačkih Gradskih groblja Patrik Šegota, koji je, kako javljaju mediji, uhapšen u Dubrovniku te je na putu za Zagreb, gdje ga očekuje istraga, a u toku su i pretresi.

U novembru prošle godine, Šegota je podnio ostavku, izvijestio je tada Zagrebački holding, nakon što su mediji otkrili aferu s kućicama na Mirogoju, gdje su tek novoosnovane firme za prodaju cvijeća, svijeća i suvenira na rok od 10 godina dobile atraktivne lokacije.

Mediji su problematizovali što su sve četiri firme osnovane samo deset dana prije raspisivanja konkursa, koji je trajao tek četiri radna dana, a na kome su ponudile istu cijenu od 3.510 kuna mjesečno.

Hapšenje je uslijedilo nakon antikorupcijske akcije, u kojoj je uhapšeno više osoba povezanih s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, među kojima i glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić.

Prvog jula, Uskok i policija nastavili su s antikorupcijskom akcijom, u kojoj je uhapšeno 10 osoba, osam preduzetnika i dvoje gradskih zaposlenika.

(Fena)