SIPA: Nastavljeni pretresi zaštitarskih agencija na 18 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje  provode operativne aktivnosti na terenu, koje su započete jutros u 8 sati, saopšteno je iz SIPA-e..

Postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su započeli pretrese sjedišta pravnih lica „Sector Security“ d.o.o. Banja Luka i „Bodygard-Filenković“ d.o.o. Bihać, kao i njihovih poslovnih jedinica na ukupno 18 lokacija,  na području  Banja Luke, Doboja, Trebinja, Bijeljine, Pala, Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Viteza, Mostara, Livna, Sanskog Mosta, Prijedora, Kozarca, Gradiške i Zenice zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela „Poreska utaja ili prevara“ iz člana 210. stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, „Utaja poreza i doprinosa“ iz člana 264. Krivičnog zakona Republike Srpske i „Poreska utaja“ iz člana 273. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U dosadašnjem dijelu aktivnosti, policijski službenici su otkrili i privremeno oduzeli raznu poslovnu dokumentaciju, računarske jedinice, određenu količinu novca za koji postoji osnovana sumnja da potiče iz izvršenja krivičnog djela.

Aktivnosti se provode u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, kao i sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Kantona 10, Zeničko-dobojskog kantona i Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Operativne aktivnosti policijskih službenika su još uvijek u toku.

M. N.

(NovaSloboda.ba)