Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 14 stepena, Bugojno i Grude 16, Drvar i Livno 17, Bihać, Ivan-sedlo i Sanski Most 18, Sarajevo 21, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 22, Gradačac 23, Mostar 24 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz umjerenu oblačno. Nešto više oblačnosti očekuje se u istočnim i sjeveroistočnim područjima. Porast oblačnosti prema kraju dana i u večernjim satima, ponegdje na sjeveru i istoku Bosne može usloviti kišu ili lokalne pljuskove.

Vjetar slab do umjeren na momente i pojačan južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 29 do 34, na jugu do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Mada će temperature zraka blago opasti, uz nešto više svježine tokom noći, još uvijek će biti mnogo ugodnije u jutarnjim satima, dok su u drugom dijelu dana kod osjetljivih osoba moguće izraženije tegobe, ponajviše u vidu malaksalosti, glavobolje i promjene raspoloženja.

Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi redukovati boravak na otvorenom.

Neophodno je provoditi mjere zaštite od UV zračenja, te se pridržavati uputa savjetodavnih službi.

Ugođaj bi dodatno mogli pokvariti lokalni pljuskovi u centralnoj i istočnoj Bosni.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima pojačan je promet vozila

U toku su radovi u tunelima Ivan i Crnaja (Tarčin-Jablanica), zbog čega se, u vremenu od 20 do 05 sati, saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Srebrenik-Orašje, Hutovo-Stolac, kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)