Nestabilno u većem dijelu zemlje

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano uz umjerenu oblačnost.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 10 strepeni, Grude 14, Drvar 15, Ivan-sedlo 17, Bugojno, Livno i Sanski Most 19, Bihać, Prijedor, Sarajevo, Sokolac i Zvornik 20, Široki Brijeg, Srebrenica i Tuzla 21, Doboj, Trebinje i Zenica 22, Banja Luka, Gradačac i Mostar 23, Bijeljina 24 stepena.

Danas nestabilno u većem dijelu zemlje. Od sredine prema kraju dana širom Bosne i na sjeveru Hercegovine se očekuju pljuskovi i grmljavina. U Bosni lokalno pljuskovi mogu biti i obilniji. Bez padavina u većem dijelu Hercegovine.

 Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 26 i 30, na jugu zemlje do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljnija.

Prijepodnevni sati biće ugodniji, sa umjerenim temperaturama vazduha.

U drugom dijelu dana, uz mjestimično izraženiji osjećaj sparine, moguće su slabije poteškoće kod osjetljivih osoba.

U Bosni, povećano naoblačenje i padavine mogli bi lošije djelovati na raspoloženje većine populacije, pri tome će negativni efekti promjene vremena biti umanjeni svježinom i osjetno nižim temperaturama u odnosu na protekli period.

U Hercegovini će opšta slika biti ljepša, pretežno zbog dužih sunčanih perioda.

Neophodno je i dalje provoditi mjere zaštite od štetnog UV zračenja.

—–

BIHAMK

Oprezna vožnja zbog visokih temperatura

Zbog izrazito visokih dnevnih temperatura molimo vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

U toku su radovi u tunelima Ivan i Crnaja (Tarčin-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Srebrenik-Orašje i Hutovo-Stolac, kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)