Članovi JK Neretva kadetski i seniorski prvaci BiH

Judaši mostarske Neretve ostvarili su uspjeh, koji će ući  u istoriju  bosanskohercegovačkog judo sporta. U organizaciji JS RS i JS BiH, održano je prvo kata takmičenje u Trebinju, na kome je učestvovalo preko 15 parova i to u Nage no kata i Katame no kata. Mostarska Neretva je na ovom takmičenju nastupila sa četiri para i bili su bez premca. Sva četiri para su se popela na pobjedničko postolje, osvojivši svoje prve kata medalje.

“Kate u judu su forme tqčno propisane kako se izvode, namijenjene su učenju i čuvanju principa juda. Postoje kate koje prikazuju bacanja, tehnike u parteru, samoodbrane, kao i kate koje uče raznim principa kretanja u prirodi i svemiru. Ono što je u katama u judu drugačije od ostalih borilačkih vještina je to što se kate rade sa partnerom.

Mostarske galebice i galebovi su nastupali u Nage no kata, a ona se dijeli na 5 dijelova, te-waza, koshi-waza, ashi-waza, ma-sutemi waza, yoko sutemi-waza.

Članovi Neretve pokazali su se izvrsnim u izvođenju kata i tako su svu konkurenciju ostavili iza sebe.

IJF sudija. Slaviša Bradić (Hrvatska) kazao je kako je oduševljen pokazanim izvođenjem tehnika i pozvao je članove Neretve da obavezno nastupe na nekom od sljedećih međunarodnih kata takmičenja.

Prve državne, seniorske i istorijske medalje osvojili su u paru Srđan Ajvaz (tori) – Ivan Jurić (uke). U konkurenciji 15 parova, ova dva takmičara istakla su se sa svojim izvođenjem i pokosili svu konkurenciju, osvojivši titulu prvaka BiH.

Prve državne kadetske medalje osvojili su u paru Rino Vrljić (tori) – Dragan Paol Senkić (uke) u konkurenciji četiri para i tako postali državni prvaci. Vrljić je trenutno dvostruki prvak BiH za 2021. godinu.

Pored zlatnih medalja, klub je osvojio i titule viceprvakinja BiH u katama. U ženskom paru nastupile su Korina Džidić (tori) – Lana Čarapina (uke). Bronzanim medaljama se okitio još jedan par JK Neretve – Sergej Jarendić (tori) – Adnan Demirović (uke) u konkurenciji kadeta.

(NovaSloboda.ba)