Olimpijske igre Tokio 2021. i maskote igara

32. Ljetne olimpijske igre održaće se u japanskom glavnom gradu Tokiju od 23. jula do 8. avgusta. Po standardnom olimpijskom rasporedu, svake četvrte godine, igre su trebale biti održane od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine, ali su. zbog pandemije COVID-19 virusa, prebačene za ovu godinu.

Ovo će biti drugo izdanje Olimpijskih igara održanih u Tokiju, nakon igara održanih1964. godine.

Paraolimpijske igre će se održati u Tokiju, od 24. avgusta do 5. septembra 2021. godine.

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju su 2018. godine odabrali maskote OI futurističkog izgleda, koji podsjećaju na likove iz Manga stripova, s velikim, izražajnim očima.

Maskote su izabrala djeca iz japanskih osnovnih škola.

Organizatori su odlučili da djeca biraju maskote, jer tako žele podstaći interes za olimpijske igre među mladima, a tako su osigurali transparentnost odabira.

Maskota plave boje namijenjena je za Olimpijske igre, dok je ružičasta maskota za Paraolimpijske.

Maskotu osmislio je 43. godišnji japanski umjetnik Ryo Taniguchi.

Maskota je stilizovana sa Ai (indigo plavi) Ichimatsu uzorkom, što je poklon poštovanju tradicije i modernim inovacijama japanske kulture. Miraitowa ima ličnost nadahnutu japanskom poslovicom, „učite iz prošlosti i razvijajte nove ideje“.

Miraitowa je vesela i izuzetno atletska, sa vrlo snažnim osjećajem integriteta. Ima posebnu moć trenutnog teleporta gdje god poželi.

Ime Miraitowa je zasnovano na japanskim riječima “mirai”, što znači “budućnost”, i “towa”, što znači “vječnost”, predstavljajući želju da će Olimpijske igre Tokio 2020 voditi u budućnost vječne nade u srcima svih širom svijeta.

(sport)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)