Pretežno oblačno s kišom i pljuskovima

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme a kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 9 stepeni, Ivan-sedlo 14, Sokolac 15, Sarajevo 16, Bugojno, Drvar, Gradačac, Tuzla i Zenica 18, Bihać, Bijeljina, Sanski Most i Zvornik 19, Banja Luka, Doboj i Grude 20, Široki Brijeg 21, Trebinje 22, Mostar 23 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Padavine lokalno mogu biti i obilnije.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 24, na jugu zemlje do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nestabilne vremenske prilike uslovljavaju relativno nepovoljnu biometeorološku prognozu.

Većina populacije će biti lošijeg raspoloženja, a od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, dekoncentracija, reumatski i bolovi na mjestima povreda.

Opšta slika biće lošija u Bosni, pri tome će niže temperature i umanjen osjećaj sparine, ipak, ublažiti negativne efekte promjene.

—–

BIHAMK

U Bosni mokri, u Hercegovini suhi kolovozi

U Bosni su kolovozi mokri, dok se Hercegovini saobraća po pretežno suhom kolovozu. Upozoravamo na odrone kamenja i zemlje na kolovoz, a posebno izdvajamo putni pravac Turbe-Karanovac, gdje su odroni kamenja jutros intezivni. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena, zbog jutarnje magle i niske oblačnosti. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.

Na graničnom prelazu Deleuša pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine, a na graničnom prelazu Bosanski Brod kolona vozila je na ulazu u našu zemlju. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)