Mostarski muftija Salem ef. Dedović: Vjernici ne podilaze i ne predaju se pošastima konzumerizma, hedonizma i otužnog populizma

Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Karađoz-begovoj džamiji. Bajram namaz predvodio je bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. 

U tumačenjima obreda hadža i kurbana kao primarnih vjerskih obaveza nastupajućih mubarek dana, muftija Dedović govorio je o prirođenoj potrebi ljudske naravi da se oplemeni vrlinama dobročinstva koje, prije svega, mora sadržavati svijest o Bogu, humanosti i pojavnim vanjsko-društvenim posljedicama.

Podsjetio je da Kur’an stavlja akcenat na iskrenost i čistotu namjere kao ključni kriterij islama za vrednovanje svih ljudskih djela. U tom nastojanju, dodao je, vjernici čiste svoju unutrašnjost od sebičnosti, oholosti, zavidnosti i licemjerstva.

„Bez obzira na uloge i funkcije u zemaljskom prolaznom životu, moramo se truditi da iza sebe ostavljamo lijepe tragove, a to su dobra djela, koja traju, jer je to ono što se kod Gospodara svjetova najbolje nagrađuje, pruža najbolju nadu i osigurava lijep spomen na nas i nakon preseljenja sa ovog svijeta“, naglasio je muftija Dedović.

Pozvao je vjernike da čuvaju porodične vrijednosti, da budu promotori društvene etike koja ne podilazi i ne predaje se pred pošastima konzumerizma, hedonizma i otužnog populizma.

„Danas imamo jedan potpuno izokrenut sistem vrijednosti gdje se bez truda, znoja i žrtve žele rezultati, dostignuća i društvene privilegije. Gdje se sve želi sad i odmah, bez spremnosti da se iskazuje i živi vrlina sabura, zaboravljajući da se bez razboritosti i mudrosti ne mogu donijeti ispravne odluke, i da je nužno da se odmjeri i procijeni svako ozbiljno pitanje iz više različitih aspekata“, prokomentarisao je.

Nametnuti ambijent pasivnosti i bezbrižnosti, kako je kazao, ne vodi dobru i stoga se mora promijeniti ta paradigma jer vjera od vjernika traži da čine dobro koliko god mogu, gdje mogu, da uvijek i samo doprinose opštem prosperitetu a da nikada ne budu od onih koji odmažu tim procesima.

„Moramo se usmjeriti ka tome da u svemu dajemo maksimum od sebe, a ne minimum napora i žrtve“, naglasio je muftija Dedović.

Uz konstataciju da je pandemija koronavirusa odnijela je dosta života, različitih životnih dobi, muftija je pozvao vjernike da se registriraju i odazovu na vakcinaciju koja se provodi.

„To je nužno i prijeki lijek u suzbijanju globalne kušnje s kojom smo iskušani. I stoga bi bez dilema i kalkulacija trebalo slijediti uputstva zdravstvene struke i primiti propisane doze vakcine“, poručio je muftija.

Na području Muftijstva mostarskog, bajram-namaz klanjan je u 159 džamija i  mesdžida u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozoru, Glamoču, Livnu, Tomislavgradu, Ljubuškom, Čapljini, Stocu, Ljubinju, Trebinju, Bileći, Gacku i Nevesinju.

(NovaSloboda.ba)