Crna Gora uvodi strože mjere nakon najviše novozaraženih u posljednja dva mjesec

Crnogorske zdravstvene vlasti predložiće uvođenje strožih mjera nakon što je utorak registrovano 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u jednom danu u posljednja dva mjeseca. 

Zemlja je zbog pada broja oboljelih gotovo potpuno ukinula sve epidemiloške mjere, osim što je za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanja trebalo predočiti potvrdu o vakcinisanju ili negativni PCR test.

Kako je najviše novooboljelih u turističkim mjestima, zdravstvene vlasti zaprijetile su vlasnicijma kafića i restorana da će se kršenje epidemiloških mjera strogo kažnjavati novčano i zatvaranjem objekata na tri dana.

Ako jedan objekat više puta prekrši epidemiološke mjere, zatvara se na 15 do 30 dana, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Crna Gora je sredinom aprila počela ukidati epidemiološke mjere, koje su potpuno liberalizovane početkom ljetnje turističke sezone. U zemlji trenutno boravi više od 100 hiljada turista, pokazuju vladini podaci.

U ministarstvu zdravlja, ipak, smatraju da je epidemiološka situacija za sad stabilna s prosječno 30 novooboljelih, što je između 1,5 posto i 2,3 posto dnevno testiranih.

Crna Gora nije potvrdila delta varijantu konavirusa na svojoj teritoriji, ali su epidemilozi upozorili da nagli porast broja oboljelih možda ukazuje da se nova opasnija varijanta pojavila.   

Dvije doze vakcine primilo je više od 35 posto odraslog stanovništva, koronavirus je preboljelo više od 100 hiljada ili 15 posto stanovnika, a umrlo ih je 1.623, prenosi Hina.

(Fena)