Na bajramskom prijemu mostarskog muftije predstavnici svih vjerskih zajednica

Bajramski prijem mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, kome su prisustvovali predstavnici svih vjerskih zajednica, visoki zvaničnici diplomatskih misija u Mostaru, predstavnici javnog, političkog kulturnog, privrednog života Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, sinoć je upriličen  u  novootvorenom vakufskom kompleksu Podveležju, koga sačinjavaju Centar za zdravo starenje i Kalimaresort (turističko odmaralište) sa autentično obnovljenom džamijom, starijom od četiri vijeka.

Samim odabirom ambijenata iskazana je plemenitost islama i nastojanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o osobama treće životne dobi.

„Nama, aktuelnoj generaciji, možda se nekada čini, da je naše vrijeme najbremenitije i najizazovnije, zaboravljajući da su se kroz dugu povijest svi narodi suočavali sa kušnjama kroz koje je Bog čitave narode stavljao na duhovni i moralni ispit. Kroz kušnju se propituje čvrstina naše vjere u Boga, a tu čvrstinu suštinski oblikuju iskrenost i dosljednost čija su konkretna manifestacija dobra djela i dosljedno moralno postupanje“, u prigodnoj bajramskoj čestitci istakao je muftija, podsjetivši da inspiraciju u izgradnji mola i čvrstog uvjerenja treba tražiti u primjeru praoca čovječanstva, poslanika Ibrahima (Abrahama) alejhiselama.

Posebno je ukazao na vrijednosti  i značaju njegovanja međusobne ljubav i spremnosti na lično odricanja zarad opšteg prosperiteta.

„Istinska ljubav prema Bogu otkriva ono ajljepše i najplemenitije u čovjeku, ona ga čini  širokogrudnim, pristupačnim i otvorenim. Isključivost, netrpeljivost, zavidnost, osjećaj sile i nadmoći iznevjeravaju i obesmišljavaju učenje vjere čiji najčvršći temelj jesu bogobojaznost, altruizam i samilost“, kazao je muftija.

Bajramsku čestitku mostarskom muftiji i muslimanima na području Mostarskog muftijstva, u ime vladike Dimitrija episkopa Zahumsko-hercegovačke i primorske biskupije, uputio je iguman manastira u Žitomisliću Danilo Pavlović.

„Bajrami su uvijek prilika da se zapitamo i da kažemo da smo spremni da darujemo sebe za dobrobit života kojeg svi ovdje zajedno živimo“, poručio je iguman Danilo.

U ime biskupa Mostarsko-duvanjske i primorske monsinjora Petra Palića, katoličkog sveštenstva sretne i blagoslovljene dana Bajrama izrazio je don Željko Majić. Čestitavši muftiji na poduhvatu Islamske zajednice, koje je uložila na izgradnji vakufskog kompleksa u Podveležju, potom izrazio nadu da će i u buduće, kao i prethodnih godina, nastaviti dijeliti bajramske radosti sa predstavnicima Islamske zajednice u Mostaru, budući da završava njegova dužnost na funkciji generalnog vikara Biskupije.

Komentarišući dijelove jutrošnje bajramske hutbe reisu-l-uleme dr. Husien ef. Kavazovića o milosrđu i dijeljenju dobra sa drugima, kojem pozivaju sve religije, u svojoj bajramskoj čestici fra Iko Skoko, generalni vikar Hercegovačke franjevačke biskupije je kazao da bi čovječanstvo bilo potpuno drugačije kada bi ljudi primjenjivali takve vjerske postulate.

„Ovi praznici nas tome pozivaju. Možda nećemo doći do tog stepena, ali idemo tim putem“, kazao je Skoko.

Bajramsko druženje uzvanica nastavljeno je uz skromnu bajramsku sofru pripremljenu i hotelu Kalima resort.

(NovaSloboda.ba)