Na Rostovu kod Bugojna počela ekshumacija

Pod nadzorom Tužilaštva BiH, na lokalitetu Rostovo kod Bugojna počela je ekshumacija.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužitelja koordinira rad ovlaštenih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije.

Proces ekshumacije i traganja za posmrtnim ostacima, trajaće naredna tri dana.

Na ovom lokalitetu traga se za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, sa područja Bugojna, nestalih 1993. godine.

Ranije su na lokalitetu Rostovo, nađeni posmrtni ostaci žrtava, te se očekuje da bi na ovoj lokaciji mogli biti nađeni posmrtni ostaci osoba koje još nisu pronađene, a za kojima njihove porodice tragaju 28 godina.

Na terenu se nalazi ljekar – patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski pripadnici PS Bugojno, koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničke poslove, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama uključenim u proces traženja nestalih osoba, učestvuju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)