Oduzete cigarete i pirotehnička sredstva

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području grada Tuzle i na Carinskoj ispostavi Tuzla su privremeno oduzeli duhanske prerađevine i pirotehnička sredstva ukupne tržišne vrijednosti 58.200 KM. Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima i uvoza robe, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovlašteni službenici Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla i Grupe za obavještavanje u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, na osnovu operativnog plana o zajedničkim mjerama i radnjama na području grada Tuzle, kod šest fizičkih lica su pronašli veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama na zakonom propisani način. Tom prilikom, privremeno je oduzeto 3-706 kutija cigareta i 34,00 kilograma sitno rezanog duhana.

Takođe, prilikom detaljanog pregleda pošiljke prijavljene u carinskoj ispostavi Tuzla utvrđene su nepravilnosti vezane za neprijavljivanje robe. Tom prilikom, pronađena je određena količina neprijavljene robe, a radilo se o pirotehničkim sredstvima, ukupno 5400 setova.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u operativnim aktivnostima iznosi 58.200,00 KM, a pored privremeno oduzete robe, putem prekršajnih naloga su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 11.000 KM, dok će se protiv nekih lica pokrenuti postupci pred nadležnim sudovima.

Prilikom izvođenja ove akcije, službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)