U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić, koji se tereti za ratne zločine u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informisano je da je na području Osiječko-baranjske županije lišen slobode osumnjičeni Pero Vincetić zv.”Konj” rođen 1968. godine, (koristi se i identitetom Marco Vidovic), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine. Radi se o predmetu realiziranom u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, u kojoj je podršku dao i tužilac pri MRMKS, Serge Brammertz,

 saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, iz Tužilaštva BiH su sukladno Protokolu o saradnji, kolegama u DORH, ranije predati dokazi za krivično gonjenje navedenog osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazi se na području R Hrvatske.

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području opštine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u okviru regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba.

M. N.

(NovaSloboda.ba)