Umjereno oblačno u Bosni, pretežno sunčano u Hercegovini

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Ivan-sedlo 13, Bugojno i Grude 14, Drvar i Sarajevo 15, Bihać, Sanski Most i Tuzla 16, Zenica 17, Gradačac 20, Mostar 25 stepeni.

Danas u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni malo do umjereno oblačno.

Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30, na jugu zemlje do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Stabilnije i sunčanije nego proteklih dana, ugodnije tokom prijepodneva, potom će usljed mjestimično sparnog vremena opšta slika biti nešto lošija, što će uzrokovati umjerene tegoba kod osjetljivih osoba.

Preporučljivo je izbjegavati jače fizičke napore u drugom dijelu dana.

Takođe, neophodno je preduzeti mjere zaštite od sunčevog zračenja, obzirom da će i vrijednosti UV indeksa porasti.

—–

BIHAMK

Vozi se po suhom klovozu

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo puteve Srebrenik-Orašje i Hutovo-Stolac, kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)