Skočibušić: Od ponedeljka distribucija 115.370 doza vakcina u FBiH

U ovoj sedmici u Federaciji BiH smo distribuirali 57.994 doze vakcina, a od ponedeljka idemo sa distribucijom 115.370 doza vakcina protiv koronavirusa, izjavio je danas nakon sjednice Vlade FBiH vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Da bi se ostvario kolektivni imunitet, kaže da je potrebno da se svi građani vakcinišu, jer će na osnovu toga biti manji broj umrlih i građana koji moraju ići u bolnice.

Najavio je da će u ponedeljak biti održan sastanak Odbora za koordinaciju plana vakcinisanja FBiH, na kome će se razgovarati i o otvaranju vakcinisanja prema društvenim grupama koje bi sada trebale ući u plan vakcinisanja, ali i svih pojedinaca koji se žele vakcinisati i kojima će sada biti dostupnije vakcine. 

Skočibušić se osvrnuo na činjenicu da brojke zaraženih koronavirusom blago rastu u Federaciji, kao i susjednim zemljama, tako da je, kako ističe, za očekivati da će četvrti talas pandemije zahvatiti i Federaciju.

Poručuje da je vakcinacija najefikasnija mjera za ublažavanje četvrtog talasa.

“Do sada su provedene mjere koje se tiču osiguranja vakcinacije, distribucije i podsticanja stanovništva na vakcinaciju. Važno je pokušati podstaći naše građanstvo u narednom periodu, kada ćemo imati veću količinu vakcina da se svi odazovu. Posebno je važno da se vakcinaciji odazovu građani stariji od 60 godina, s obzirom na to da je smrtnost u Federaciji najviša kod starije populacije”, rekao je Skočibušić.

(Fena)